Benvinguts a la web del col·legi
La Salle Montcada

La Salle Montcada va néixer l’any 1910 i des de la seva creació és un referent del món educatiu de Montcada i Reixac i de diversos municipis propers.

La comunitat educativa de La Salle, formada per Germans, mestres, professorat, personal d’administració i serveis… tenim com a objectiu ensenyar i educar, fer estudiants i fer persones, el nostre futur. I ho fem amb els mateixos valors i fonaments que el nostre fundador, Sant Joan Baptista de La Salle, ens va deixar.

Al costat de les famílies, el veritable referent educatiu, col·laborem en l’itinerari educatiu dels nens i joves, sota el marc de la innovació i de la creativitat, adaptant-nos als canvis socials, però sobretot a les persones i a les seves necessitats. Fem una pedagogia basada en l’educació integral d’acord amb els valors humans i cristians expressats en el nostre Caràcter Propi.

Lemes de La Salle com "Som harmonia de colors", "Tu ets l’estrella", "Mira més enllà", "La teva alegria, la meva" ens defineixen i reflecteixen el nostre compromís educatiu amb els nostres alumnes.

Sigueu benvinguts a La Salle Montcada!

Joan Saiz Sendrós

Director de La Salle Montcada

Qui som

La Salle Montcada som una escola centenària al nostre municipi. Tenim com a objectiu principal estimular els alumnes perquè adoptin una actitud positiva, lliure i decidida davant de la vida, a través de la promoció dels valors del nostre Caràcter Propi: responsabilitat, creativitat, justícia, convivència, interioritat i transcendència. Així, doncs, fem palesa la nostra voluntat de millorar la societat a través de l’educació.

La Salle Montcada forma part d’una gran institució que té 25 centres educatius a Catalunya i està present a 80 països de tot el món. A Montcada i Reixac hi és des de l’any 1910, quan tres Germans van obrir les dues primeres classes en un local al costat de l’església parroquial.

Les escoles lasal·lianes evolucionen conjuntament amb la societat i estan el dia de les últimes innovacions pedagògiques, procurant donar resposta a les necessitats individuals de cada alumne, per tal d’ajudar-los a esdevenir persones felices, lliures i socialment compromeses.

La nostra història

Preloader
  • S’obren les primeres classes

    S’obren les primeres classes

    A l’abril, arriben els tres primers germans de les Escoles Cristianes. Obren les primeres classes a un local proper a l’església, esperant tenir acabat el col·legi, la construcció del qual depèn sobretot d’un grup d’estiuenjants de Barcelona que creen el “Patronato de la Niñez Escolar de Montcada” per satisfer les necessitats que tenia el poble. Un cop inaugurada l’escola, l’admissió d’alumnes passa de 17 a 85 inscrits en tres mesos.

  • Es crea l’Associació d’Antics Alumnes

    Es crea l’Associació d’Antics Alumnes

    Es crea l’Associació d’Antics Alumnes. El col·legi s’amplia amb una sala destinada a les reunions i activitats d’aquest col·lectiu.

  • Noves aules

    Noves aules

    S’inicia el curs amb 318 alumnes matriculatas. El Patronat aprova la construcció de dues noves aules, de manera que s’amplia l’edifici amb una planta més. Aquesta ampliació li dona l’aspecte que encara avui dia manté l’escola.

  • Una millor pedagogia

    Una millor pedagogia

    L’alumnat es reparteix en cinc classes i a fi d’assolir una millor pedagogia, els divideixen en dos grups a cadascuna.

  • Tornen els Germans

    Tornen els Germans

    Al setembre de 1939, tornen els Germans a l’escola. S’obre el curs escolar amb 4 classes , a càrrec de tres Germans i un professor seglar.

  • Nova qualificació

    El Patronat continua donant suport al col·legi i sol·licita al Ministeri d’Educació Nacional la qualifiació d’entitat “Benéfico-docente de carácter particular”, la qual és concedida.

  • Estabilitat en l’alumnat

    Estabilitat en l’alumnat

    La xifra d’alumnes es manté entre 270 i 300 alumnes. Montcada aleshores, tenia uns 7000 habitants.

  • Gestió d’actes culturals

    Gestió d’actes culturals

    Es reorganitza l’Associació d’Antics Alumnes, que va tenir una especial rellevància en la gestió d’actes culturals, tant a dins com a fora de l’escola. Representació dels Pastorets, sessions de cinema infantil, concurs de pessebres, concerts, conferències, l’Aplec i la Festa dels Avis serveixen com a exemples de la programació que aquesta associació organitzava.

  • Un nou esport

    Un nou esport

    L’equip d’handbol, que arribà a consolidar-se a la lliga nacional s’inscriu a la Federació Catalana, amb l’impuls de Josep Font i del Germà director, Sebastià Estrach.

  • El cor de Caramelles

    El cor de Caramelles

    El Germà Felip, apassionat de la poesia de Jacint Verdaguer, organitza un cor de Caramelles. Els nois sortien a cantar el seu repertori de cançons i sardanes per Pasqua Florida.

  • Batxillerat

    Batxillerat

    Neix la necessitat d’implantar el batxillerat a l’escola.

  • Les inundacions del riu Ripoll

    Les inundacions del riu Ripoll

    La nit del 25 de setembre, el col·legi viu el drama de les tràgiques inundacions del riu Ripoll. La planta baixa queda totalemnt destruïda, ja que l’aigua va arribar a 1,80 m d’alçada. Les cinc classes que hi havia llavors van perdre tot el mterial escolar i el mobiliari. Aquella nit, l’escola va ser centre d’acollida de famílies veïnes afectades per la riuada.

  • Una nova ampliació

    Una nova ampliació

    El Ministeri d’Educació i Ciència reconeix la Junta del Patronat. Aquest mateix any va tancar el Col·legi de Sant Eusebi (de l’Asland), també regentat per La Salle. L’escola de La Salle es va ampliar amb la construcció de dues noves classes.

  • Accés al Batxillerat

    Accés al Batxillerat

    Els alumnes van poder accedir a realitzar un Batxillerat a l’escola, després que el Ministeri d’Educació i Ciència reconegués l’escola com a Filial número 9 de l’Institut d’Ensenyament Mitjà Ausiàs March. A partir d’aquest fet, es van desenvolupar nous equipaments i espais.

  • Deu aules noves

    Deu aules noves

    S’aprova la construcció de deu aules noves, dos laboratoris, una biblioteca-museu, una sala d’actes amb 320 butaques, un gimnàs i un poliesportiu cobert.

  • Noves activitats

    Noves activitats

    Activitats diferents de les purament pedagògiques comencen a agafar volada entre l’alumnat de La Salle, especialment impulsades per l’Associació d’Antics Alumnes. Així, doncs, la participació de La Salle en l’Aplec de Reixac, l’Escolania o la creació del grup Amics del Cinema Amateur de Montcada i Reixac, així com les trobades castelleres, són d’especial rellevància.

  • Un revulsiu

    Un revulsiu

    L’escola cedeix a l’Ajuntament cinc aules per tal d’ajudar a disminuir el dèficit de places escolars que tenia Montcada. Aquest any, l’Associació d’Antics Alumnes es transforma en l’Associació La Salle. A més, s’atorga la medalla d’or de la ciutat a l’Institut dels Germans de les Escoles Cristianes, fet que actua com a revulsiu per continuar treballant per millorar.

  • El conveni

    El conveni

    Se signa un conveni entre la Institució dels Germans de les Escoles Cristianes i el Patronat, en el qual la institució es fa càrrec de tots els deutes acumulats i permet continuar millorant les instal·lacions del centre.

  • El Grup de Teatre

    El Grup de Teatre

    El professor Alfred Disla consolida el Grup de Teatre de l’escola amb la posada en escena de musicals. L’èxit aclaparant de la representació de Jesucristo Superstar (1984) suposa un punt d’inflexió a partir de la qual, la companyia es converteix en un referent cultural al municipi.

  • Victòries esportives

    Victòries esportives

    Destaca en l’àmbit dels esports, les victòries aconseguides a l’handbol, el bàsquet i el futbol sala, que van començar a experimentar un gran creixement d’equips i a gaudir d’algunes temporades especialment bones.

  • 75è aniversari

    75è aniversari

    Celebració del 75è aniversari. Es col·loca una ceràmica commemorativa a l’entrada del col·legi.

  • S’inicia la celebració dels jocs florals

    S’inicia la celebració dels jocs florals

    S’inicia la celebració dels jocs florals de l’escola, vigents fins a dia d’avui.

  • S’aplica la LOGSE

    S’aplica la LOGSE

    S’aplica la LOGSE, per la qual s’incorpora l’Educació Secundària Obligatòria, substituïnt l’EGB, el BUP i el COU per Primària, Secundària i Batxillerat. També es crea l’ONG PROIDE (Promoció i Desenvolupament) en favor de la justícia i la dignitat dels pobles oprimits.

  • S’inaugura el quart edifici

    S’inaugura el quart edifici

    S’inaugura el quart edifici, construït amb la’juda de la Institució dels Germans de les Escoles Cristianes, amb una superfície de 1.355 m2, repartits en tres plantes. Hi trobem una aulta d’informàtica, una aula de tecnologia, una de dibuix i visual i plàstica i una de música, entre altres. A més, disposa d’ascensor i rampes per facilitar-ne l’accés a persones de mobilitat reduïda.

  • Internet

    Internet

    Es fa la primera versió del portal web del col·legi.

  • El premi CIRIT

    El premi CIRIT

    Alumnes de La Salle Montcada guanyen el premi CIRIT pels seus treballs de recerca el 2004, 2005 i 2006.

  • Premi Coca-Cola

    Premi Coca-Cola

    Rosa Molinero Trias guanya el 1r Premi Nacional de Coca-Cola de redacció en català.

  • Beatificació de cinc germans

    Beatificació de cinc germans

    Beatificació de cinc germans de la Comunitat de Montcada que, víctimes del conflicte bèl·lic de la Guerra Civil Espanyola, van ser afusellats el 1936.

  • Celebració del centenari

    Celebració del centenari

    Celebració del centenari. Es comencen a atorgar els premis Antoni Fonollet, que reconeixen l’excel·lència de l’alumnat.

  • El certificat ISO de Qualitat

    El certificat ISO de Qualitat

    L’escola rep el certificat ISO de Qualitat, renovant fins a dia d’avui i que ens empeny cada dia per un ensenyament enfocat a la millora contínua. L’escola comença a digitalitzar l’aprenentatge.

  • L’Auxiliar de Conversa

    Comencem el programa d’Auxiliar de Conversa, mitjançant el qual, els alumnes poden practicar l’anglès oral amb un nadiu.

  • ISO 9001

    El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va atorgar el mes de novembre de 2013 a La Salle Montcada un diploma que certifica la qualitat en el sistema de gestió en tots els seus ensenyaments segons la norma UNE-EN ISO 9001:2008

  • La First Lego League

    La First Lego League

    La robòtica des de fa uns cursos ha agafat molta embranzida, aquest any un dels equips que es presenten a la First Lego League, guanya un premi a nivell estatal.

  • El programa d’intercanvi E-twinning

    El programa d’intercanvi E-twinning

    Els alumnes de francès formen part del programa europeu d’intercanvi E-twinning, adreçat a estudiants que tenen la seva primera incursió en una llengua estrangera o que volen aprofundir-ne més. En aquest cas, els nostres alumnes aprenen francès i els estudiants francesos castellà. L’objectiu és treballar de manera bilateral enriquint-nos els uns dels altres i aprofitar totes les eines que ens ofereix la plataforma culminant el curs amb un petit viatge a Perpinyà. La satisfacció de poder parlar francès in situ i conèixer els seus “partenairs” és un estímul que val la pena experimentar!

Comunitat educativa

Actualment, la comunitat educativa de La Salle Montcada està formada per una gran família que compartim uns valors que es viuen dia rere dia a l’escola i que són transmesos al nostre alumnat.
Els germans de La Salle
que han convertit aquestes parets en casa seva i transmeten aquesta sensació de caliu a tots els que hi convivim.
El conjunt del professorat
des de P3 fins a 2n de Batxillerat, és un gran equip humà que educa els alumnes en coneixements i valors. A més, està en constant formació sobre les últimes innovacions pedagògiques.
El personal d'administració i serveis
sempre disposat a ajudar i fer més fàcil el dia a dia.
Els pares i mares dels nostres alumnes
que han fet confiança en la institució i són una peça clau dins d’aquest gran engranatge que és l’escola.

Millora contínua

Des del desembre de 2011, moment en el qual vam rebre el certificat ISO 9001, la nostra escola no ha deixat de treballar en clau de Qualitat.

L’11 d’abril de 2016 vam tornar a renovar el certificat de qualitat ISO 9001 amb l’equip d’auditors de l’organització d’auditoria externa EDUQATIA, experts en gestió educativa.

La Qualitat és una manera de treballar que compartim totes les escoles La Salle i que ens porta a buscar la millora contínua dels nostres processos, del nostre dia a dia. Per aconseguir-ho, revisem i avaluem constantment la nostra tasca educativa amb l’objectiu d’oferir un ensenyament de qualitat compromès amb la millora contínua, on el centre és l’alumnat.

Promovem una reflexió permanent sobre la nostra proposta educativa. Mitjançant aquesta avaluació, recollim la informació concreta sobre la dinàmica de l’escola, els processos desenvolupats, els resultats i sobre altres aspectes educatius que són importants per dur a terme la nostra tasca.

La Salle a tot el món

L’ARLEP és l’associació que agrupa La Salle d’Andalusia, Bilbao, Catalunya, Madrid, València-Palma i Valladolid. En total, la xarxa està formada per més d’un centenar de centres d’Espanya i també de Portugal.